1969′ da Heuer, benzersiz tasarımı ve çığır açan teknolojisi ile ünlü, göz alıcı bir kronometre olan Monaco’yu piyasaya sürdü. Elli yıl sonra, TAG Heuer bu ikonik modelini dünyanın çeşitli yerlerindeki etkinlikler ve özel bir kitapla kutluyor. Yarım yüzyıl sonra; Avrupa, Amerika ve Asya’da gerçekleştireceği etkinliklerle hem efsanevi modeli kutlarken hem de sınırlı sayıda ürettiği Monaco modellerini görücüye çıkaracak. Bu etkinliklerin yanı sıra Paradoxical Superstar isimli yeni kitap ile Mayıs 2019’dan itibaren modelin tarihsel ve teknik özelliklerinin belgelerini meraklılarına sunacak.
Birçok ikonik tasarımın aksine, Heuer Monaco (TAG o zaman şirket adının bir parçası değildi) ayrı bir görüşe sahipti. 3 Mart 1969′ da New York ve Cenevre’deki eşzamanlı basın konferanslarında tanıtıldığı zaman, çoğu insanın coşkulu bir tepkisi yoktu. Saatin tasarımının her yönü radikaldi: Metalik mavi kadran, kırmızı ve açık mavi ibreler, kare kasa ve tepenin sol tarafa yerleştirilmesi.
TAG Heuer Onursal Başkanı Jack Heuer, “Olağanüstü ve yenilikçi bir ürün, avangart bir şey yaratmak istedik” dedi. “Kare kasayı gördüğümde, bunun özel bir şey olduğunu hemen anladım. O zamana kadar kare kasalar sadece elbise saatleri için kullanılıyordu çünkü suya dayanıklı hale getirmek mümkün değildi. Bu alışılmadık tasarımla devam ettik bu devrimci kasayı Monaco bilek kronografına nasıl uyarlayacağımız üzerine çalışmalar yaptık.”
Monaco’nun cesur tasarımı anında tanınabilir hale geldi ve aynı zamanda İsviçre saatçisinin sunduğu ileri iki teknolojiye mükemmel bir uyum sağladı: Suya dayanıklı ilk kare kasa ve ilk otomatik kronograf mekanizma olan Calibre 11. Kalibre; Heuer, Breitling ve Hamilton arasındaki üç yıllık yakın iş birliğinin sonucuydu. Markanın o zamanlardaki CEO’su Jack Heuer Monaco’nun tasarımının çok da hayranı değildi, ancak çığır açan yeniliklerin çarpıcı bir tasarıma ihtiyacı olduğuna inanıyordu. Monaco tam olarak bunu yaptı. Yıkıcı tasarımının üretilmesi zordu ve koleksiyonerler arasında da popüler değildi. Buna rağmen model koleksiyonda kalmaya devam etti.
1971’de Monaco, sahne ışığını Le Mans filminde Steve McQueen paylaştı. 70’Ierin ortasında Monaco makyajlandığı sırada siyah renk modaydı, Monaco’nun kasa rengi de bu modaya uydu. ‘Karanlık Lord’ olarak bilinen bu kırılgan ve nadir model baştan çıkarıcıydı ve bugün bile koleksiyoncuların imrendiği parçalar arasında bulunuyor. Efsanevi modelin hikayesinin ilk kısmı 70’Ierin sonunda bitti.