Yüksek Saatçiliğin en bilinen üç sertifikasını sizin için inceledik. COSC Controle Officiel Suisse des Chronometres (Resmi İsviçre Kronometre Test Enstitüsü) en bilinen saat sertifikasıdır. 1973 yılında kurulan bu kamu kuruluşu, kendi standartları dahilinde saatlerin doğruluk ve hassasiyetlerini ölçüyor. Enstitünün standartlarını karşılayabilen her marka, İsviçre’de üretilmemiş olsa bile COSC sertifikasını alabiliyor.
Kuruluş testlerini mekanizmayı kasadan ayırarak 15 gün boyunca beş farklı pozisyonda ve üç farklı sıcaklık değerinde ( 8°C, 23°C ve 38°C) uyguluyor. Mekanik saatlerde, günlük +6/-4 saniye saplamaları normal olarak kabul ediliyor. Her yıl bir milyondan fazla resmi kronometre sertifikası veriliyor. Ancak bu İsviçre saat üretiminin yalnızca % 3’ünü temsil ediyor. Kronometre sertifikasını alabilmek için, yalnızca en yüksek kalite bileşenlerden mekanizma yapılması yetmiyor, aynı zamanda montaja ve yüksek saatçilik detaylarına da özen gösterilmesi gerekiyor.
Yakın zamanda TAG Heuer Carrera “Tête de Vipère” Chronograph Tourbillon modelinin almasıyla yeniden gündeme gelen “Tête de Vipère” ‘Mükemmeliyet Damgası’, Besançon Observatory tarafından veriliyor. 2006’dan bu yana, sadece 500 saat bu son derece özel sertifikayı alabildi. “Tête de Vipère” damgası ilk kez 1897 yılında Besançon Observatory tarafından bir kronometreye uygulandı. Bu yüksek kaliteli metrolojik garanti, bir saatin rakipsiz hassasiyetinin ve mükemmelliğinin bir göstergesidir.
1970’lerde verilen aradan sonra 2006’da yeniden lanse edildi. Bu mükemmellik belgesini elde etmek için, her bir saat, üç farklı sıcaklıkta beş farklı pozisyonda 16 günlük test içeren bir protokole tabi tutuluyor. Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçütler Bürosu adına faaliyet gösteren Besançon Observatory, kronometreleri denetleyebilen tek bağımsız kamu kuruluşudur. Damga aslında saati sadece mekanizma olarak değil, bir bütün olarak tasdik ediyor. Damga, saatin mekanizmasına uygulanan engerek yılanı başı sembolü ile tamamlanıyor.
Cenevre Mühürü (Geneva Seal – Poinçon de Genève) Cenevre Kantonu’nun ve şehrinin resmi damgasıdır, Cenevre Saatçilik Okulu’nun kalite işaretidir ve belli kuralları yasalar ile korunmaktadır. Cenevre Mühürü sadece Cenevre şehri ve kantonunda üretilen saat mekanizmaları için verilmektedir. Roger Dubuis ve Vacheron Constantin düzenli olarak mekanizmaları için bu standartları yerine getirmektedir.
Güncel yönetmelikte şartlar ve kriterler yer almaktadır. Saatin mekanizmasının bu mührü alabilmesi için 12 şartı da karşılaması gerekiyor. Mekanizmadaki komplikasyonlar da dahil olmak üzere mekanizmanın her bir parçasının işçiliği de denetim ofisinin taleplerini karşılaması gerekiyor. Sadece tüm kriterler yerine getirildikten sonra saat mühürü alabiliyor.